Hogwarts skola för häxkonster och trolldom

I J. K. Rowlings böcker var det när Harry Potter fyllde elva år som han fick ett brev från Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Det var den första gången han officiellt kom i kontakt med den magiska världen.

Hogwarts är en magisk skola som ligger en bit utanför London dit alla barn som kan utöva magi får lov att gå när de fyllt elva år. Namnet ”Hogwarts” är det engelska ordet för ”sviHogwartsnvårtor”. Skolan erbjuder endast sådana klasser som inte finns i en vanlig skola, kurser som ”Försvar mot Svartkonster” eller ”Trolldryckskonst”, kurser som matematik eller biologi är inget de erbjuder. Hogwarts motto är (på latin) ”Draco Dormiens Nunquam Titillandus”, vilket betyder ”Kittla aldrig den drake som sover” eller mer inofficiellt ”Låt sovande drakar vila”.

De elever som studerar på Hogwarts har sju årskurser att ta sig igenom, i böckerna är varje skolår en bok, oftast med ett par veckors uppehåll mellan böckerna under sommarlovet. Skolan är ett internat där eleverna har möjligheten att stanna över alla lov och helgdagar förutom sommarlovet. Eleverna delas in i fyra olika elevhem och under tiden de bor på skolan bor de i avdelningar specifik avsedda för de olika elevhemmen. Elever i samma årskurs delar rum, dock sover flickor och pojkar separat.

Eleverna delas in i de olika elevhemmen med hjälp av sorteringshatten. Det är en magisk hatt som med hjälp av personlighetsdrag sorterar eleverna. Harry, Ron och Hermione är alla i elevhemmet Gryffindor. Elevhemmen och det personlighetsdrag eleverna sorteras efter är som följer:

  • Gryffindor – där modiga och starka elever placeras.
  • Slytherin – värdesätter och tar emot elever som är ambitiösa och kvicktänkta.
  • Ravenclaw – där placeras elever som är eller har en potential för att bli kvicktänkta och har ett gott förstånd.
  • Huffelpuff – är elevhemmet som tar emot de hårt arbetande eleverna med tålamod, som värderar vänskap och lojalitet.