Harry Potter universumet

Harry Potter är huvudkaraktären i både filmerna och böckerna av samma namn. Harry ska föreställa en pojke som växt upp med sin moster och hennes familj, i ett hushåll där han varken trivdes eller blev väl behandlad. Han får sedan reda på att han är del av en magisk värld Harry Potter universesom frodas parallellt till den vanliga världen. Boken utspelar sig i början i London där det ska finns speciella kvarter som endast trollkarlar och häxor vet om.

I böckerna och filmerna presenteras en värld med häxor och trollkarlar som kan utföra magi med hjälp av en stav. De som utövar magi och känner till den världen kallar alla andra för ”mugglare”. I och med att Harrys karaktär är en mugglare så måste mycket förklaras för honom vilket då även gör att den magiska världen är lättare att sätta sig in i för nya läsare. Detta görs mesta dels i den första boken, men lite nya information om den magiska världen presenteras på samma sätt i senare böcker.

Huvudhandlingen i boken är att när Harry var en bebis fanns en trollkarl som terroriserade den magiska världen. Han försvann när han inte kunde döda Harry som bebis. Den trollkarlen håller på att ta sig tillbaka till makten när böckerna börjar. Mot slutet av böckerna har han fått tillbaka mycket av sin makt, och huvudkaraktärerna kämpar för att stoppa honom.

I Harry Potters värld finns många accepter som hittas i andra fantasy böcker eller filmer, från drakar, spöken och centaurer till kvastar man kan flyga på. Där finns också nya saker som talande hattar och trappor som flyttar runt. I böckerna finns även en ny sport, quiditch. En sport som de får lära sig i skolan och där till och med det hålls världsmästerskap. I quiditch flyger alla spelare på kvastar och där finns olika sorters magiska bollar.