Harry Potter filmerna

Harry Potter filmerna är baserade på böckerna av samma namn. Filmerna följer för det mesta böckernas handling. De största skillnaderna mellan böckerna och filmerna har uppstått då filmerna varit för långa om de tagit med allt. För att begränsa hur långa filmerna skulle vara har mycket tagits bort som vissa anser varit viktiga för handlingen. Men även utan dessa bitar följer filmerna böckerna betydligt bättre än andra filmatiseringar. Huvudkaraktärerna var barn när filmerna spelas in. För att undvika att byta ut skådespelarna mellan filmer, spelades filmerna Harry Potter filmsin direkt efter varandra.

Den sista boken, Harry Potter och Dödsrelikerna, var så pass lång och innehåll så mycket som inte kunde tas bort att de fick göra två filmer för en bok. Till skillnad från hur en bok skiljer sig från nästa (precis som de tidigare filmerna) så blev där inget bra avslut på den första halvan. Detta då filmerna borde ses i följd. En person skulle kunna se en av de andra filmerna utan att följa hela serien, och känna att de har ett grepp om handlingen och att filmen hade en början och ett slut. De två sista filmerna fungerar inte på det sättet, då det märks att det avslutas mitt i handlingen. Även om filmerna haft olika regissörer så har alla filmer haft samma producent, David Heyman, och de har alla producerats av Warner Bros. Alla filmer förutom Harry Potter och Fenixorden har fått sitt innehåll skrivet av Steve Kloves.

När filmerna kom ut hade inte alla Harry Potter böcker publicerats än, för att undvika att de mosade de kommande filmerna var J. K. Rowling med under produktionen. Hon gav även speciella instruktioner till Alan Rickman som spelade Snape då hon kände att han behövde vet mer om sin karaktär är publiken. Rickman kände till saker som först resten av världen fick reda på när den sista boken kom ut.