Harry Potter böckerna

Harry Potter är namnet på huvud karaktären i J. K. Rowlings bokserie. Alla sju böcker är även döpta efter karaktären som följer:

  • Harry Potter och De Vises Sten
  • Harry Potter och Hemligheternas Kammare
  • Harry Potter och Fången från Azkaban
  • Harry Potter och Den flammande bägaren
  • Harry Potter och Fenixorden
  • Harry Potter och Halvblodsprinsen
  • Harry Potter och Dödsrelikerna

Varje bok utspelar sig över ett skolår, där böckerna börjar ett par dagar innan terminsstarten, och slutar i samband med att skolåret är över. Karaktärerna i böckerna blir äldre för vHarry Potter booksarje bok, J. K. Rowling anpassade även svårigheten med mer efter hur läsarna även blev äldre för varje bok som kom ut. Den första boken är betydligt mer lättläst än den sista. På detta sätt lät hon sina karaktärer växa med läsarna.

Harry Potter och Den flammande bägaren var den snabbast säljande boken innan Femtio Nyanser av Honom kom ut i början av 2011. Samma år hade Harry Potter böckerna redan översatts till 69 olika språk och var publicerade i 200 olika länder. Det var ungefär 400 miljoner Harry Potter Böcker som sålts, och böckerna fortsätter att säljas. Under den första dagen som Harry Potter och Dödsrelikerna fanns att köpa såldes ungefär 11 miljoner exemplar. På grund av populariteten av böckerna så är J. K. Rowling den första författaren i världen att bli en miljardär på grund av sina böcker.

Harry Potter serien är så pass populär att även de som inte läst böckerna (eller sett filmerna) vet på ett ungefär vad de handlar om. Det är även många som känner igen namn på både karaktärerna och det skådespelare som spelade de största rollerna. Böckerna har fått många barn som tidigare inte velat läsa att plocka upp dessa långa böcker och läsa ut dem. När den första boken kom ut var där till och med diskussion över om inte den var för lång för barn.